danielsquotidiano

2010-07-20
05:16:33

GI Faq (Saxat ifrån nätet)
Vad är GI

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter en måltid. GI är en gradering för hur fort en höjning sker, högt värde betyder att blodsockret höjs snabbt och lågt GI-värde betyder att det höjs sakta. Man ska alltid försöka ha blodsockerkurvan på så jämn nivå som möjligt istället för att låta den åka upp och ner.

 

När vi ätit något som innehåller kolhydrater som har väldigt högt GI bryts maten ner den till glukos som går ut i blodet som blodsocker. Vi känner oss pigga och glada när vi har högt blodsocker, men bara för stunden... Högt blodsocker är skadligt för kroppen och det som kroppen gör då är att pumpa ut insulin i blodet för att blodsockret ska sjunka snabbt och bara efter ett par timmar efter vi ätit blir vi trötta, irriterade och sugna på sött igen som på nytt kan höja blodsockret. Och äter vi då igen så startar insulinproduktionen igång igen och vi blir snart lika trötta som förut.


Vi blir tjocka
när blodsockerkurvan åker upp och ner för att vi äter för mycket, kroppen tvingas producera mer insulin för att kunna få samma effekt (insulinkänsligheten försämras) och det är inte bra med för mycket insulin i kroppen det gör att fettförbränningen minskar och lagrar in fett i våra fettceller.
För att kroppen ska komma i balans och för att man ska bli piggare och gladare ska vi istället äta mat med lågt GI (långsamma kolhydrater) som förbränns sakta och upprätthåller vårt blodsocker på en jämn nivå, som inte är lika insulinkrävande, som ökar fettförbränningen och framför allt att vi ska vara mätta och har mer ork en längre tid.

 

Men man måste tänka på att bara för att ett livsmedel har ett lågt GI-värde så betyder inte det att det är nyttigt, för det kan innehålla för mycket protein, socker och fett och för lite vitaminer, fibrer och mineraler. Ett nytt begrepp har därför nyligen lanserats, GB-värde. GB, som står för glykemisk belastning, talar om vilken påverkan en normalportion med mat har på blodsockernivån. Så ät väl sammansatt kost och tänk på de vanliga kostråden.


Jag höll texten medvetet kort så att om någon är intresserad av och läsa mera så skickar ja med några länkar samt så är google bra o söka fakta med.

 

Länkar till information

http://www.gi-metoden.info/

http://www.giforum.se/

http://www.gi-tabell.se/

 

 



Kommentarer:
#1: ToBig

Det var ett inressant inlägg.

2010-07-21 @ 02:18:17
#2: Daniel

Tack, försöker saxa in sånt som ja tror ni läsare ska tycka vara intressant, samt så skrev ja med lite länkar om man vill fördjupa sig i ämnet.



Mvh

2010-07-21 @ 08:03:50
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: